Често задавани въпроси

Често задавани въпроси

Уважаеми посетители, в тази секция се надяваме да намерите повечето от отговорите, които засягат закупуването на стоки, доставката и контакта ви с нас. Ако не намерите отговор на вашия въпрос - просто ни пишете. Ние ще ви отговорим при първа възможност.

 

Как да си поръчам?

За да направите поръчка трябва просто да натиснете бутона ‘’Поръчайте’’, който се намира в дясно от всеки продукт.

 

Как ще ми бъде доставена поръчката?

Всяка поръчка се доставя от куриер на адреса, посочен от клиента. Преди да направим доставката, ние ще се свържем с Вас за потвърждение и уточнения.

 

Как да платя?

Заплащането на поръчките става с наложен платеж. При доставяне на поръчката се заплаща на място на куриера, който ще Ви донесе поръчаните продукти.

 

Как да се свържа с магазина, ако имам въпроси

За всякакви въпроси, поръчки и консултации можете да се свържете с нас на посочените контакти: тел: +359 878 730 987 ; E-мейл: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. , Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

 

Колко струва доставката

Цената на доставката зависи от локацията, в която се намирате и общото тегло на поръчаните продукти. Точните цени за доставка можете да видите в следната таблица:

 

Мога ли да си взема доставката от вашия офис, за да не плащам за доставка

Ако живеете близо до нашия офис и/ или бихте искали да вземете лично своята поръчка, ние с удоволствие ще Ви съдействаме. За да стане това, моля да уточните желанието си в процеса на правене на поръчката в графа "Коментари". Възможно е и да го обявите и по телефона, когато наш сътрудник се се свърже с Вас за потвърждение.

 

Мога ли да върна поръчан вече продукт

Според българското законодателство, ако по някаква причина не сте удоволетворени от получената стока, според чл. 55, ал.1 от ЗЗП може да я върнете в 7 дневен срок от датата на получаването, при условие, че тя бъде върната във вида, в който е получена и без да е ползвана. Извън това, разбира се, Вие можете да върнете продукт и в случаи когато полученият продукт не съответства на поръчания от Вас, продуктът има дефект, не е спазен срока за доставка и др. Повече можете да научите, ако прочетете Общите условия за ползване на nemusvita.com

 

Сподели с приятели

NemusVita 2011, Всички права запазени! Официален дистрибутор на продуктите на Logona, Sante, AlmaWin, Fitnes, Aries и NeoBio за България е Армина ООД.
Всички снимки, графики и описания са със запазени авторски права и принадлежат на производителите.
Уеб дизайн и поддръжка: Кая Продукшънс ЕООД, София

natrue-logo  bdih_usa  bio_certificate   bottomlogo